Bestuursvoorzitter Gerard van Olphen vindt het niet gek als SNS uiteindelijk in buitenlandse handen komt.

Dat zegt de bestuursvoorzitter van de genationaliseerde bank-verzekeraar in een zondag gepubliceerd interview met Nu.nl. Van Olphen sluit overigens een beursgang in Nederland ook niet uit.

Van Olphen is de baas bij de bank en verzekeraar sinds die op 1 februari werd genationaliseerd nadat deze dreigde om te vallen vanwege slechte vastgoedleningen in het onderdeel Property Finance.

ABN Amro, die andere genationaliseerde bank, gaat op termijn zeker naar de beurs. Maar minister Dijsselbloem wil daarbij wel voorkomen dat een genationaliseerd ABN Amro kan worden gekocht door een buitenlandse partij die de bank dan weer in stukjes hakt. Dat laatste is niet in het belang van klanten, zo bleek de vorige keer nadat delen van de bank terecht kwamen bij andere banken.

SNS als uitdager

Voor SNS Bank zou het, zo stelt van Olphen, niet zo erg zijn als de bank op termijn aan een buitenlandse partij wordt verkocht. “We willen SNS behouden als onafhankelijke vierde bank in Nederland als uitdager van de grote drie (ABN Amro, ING en Rabobank, red.). Dat kan ook in buitenlandse handen.”

Overigens blijft SNS Bank waarschijnlijk nog zeker twee jaar een staatsbank, want allereerst moet verzekeraar Reaal worden verzelfstandigd.

Niet strenger in Nederland dan elders

Van Olphen stelt in het interview met Nu.nl ook dat het geen goede zaak is als Nederland strengere kapitaalseisen hanteert dan andere landen in Europa, want dat zou een concurrentienadeel betekenen ten opzichte van het buitenland.

De bestuursvoorzitter van SNS vindt dat men minder moet kijken naar de de leverage ratio - de verhouding tussen het geld dat de bank aanhoudt ten opzichte van het geld dat wordt uitgeleend- maar meer naar de kwaliteit van de leningen.

Lees ook

Toezicht op SNS-Reaal: grote steken laten vallen

 

 

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl